Veelgestelde vragen over PrEP

Bij dagelijks PrEP kan de vergeten pil alsnog ingenomen worden zodra eraan wordt gedacht. Als het vergeten wordt ontdekt bij het volgende inname-moment, hoeft de vergeten tablet niet alsnog worden ingenomen en gaat iemand door met het normale inname-schema. Een studie heeft berekend dat iemand op dagelijks PrEP goed beschermd is bij gebruik van tenminste 4 pillen per week, echter dit inname schema adviseren wij niet omdat de bescherming bij een vergeten dosis naar verwachting onvoldoende is, en deze conclusie gebaseerd is op post-hoc analyse; de effectiviteit van dit inname schema is verder niet prospectief onderzocht. Wel kan op basis hiervan worden uitgelegd dat de bescherming goed blijft als PrEP incidenteel vergeten wordt.

Als de eerste 2 pillen van het schema van PrEP rondom de seks worden vergeten, is het advies om aanvullende beschermingsmaatregelen zoals condooms te nemen.
Wordt een pil na het risico moment vergeten, dan kan de vergeten pil tot 12 uur na het oorspronkelijke inname moment worden ingenomen. Er kan worden overwogen om post-expositie profylaxe te geven bij gelopen seksueel risico waarbij PrEP niet (correct) is gebruikt. Hierbij dient een individuele inschatting op basis van de specifieke casus te worden gemaakt, met gebruik van het draaiboek seksaccidenten van de LCI (2013).

Als het middel nuchter is ingenomen, dan bij braken binnen 1 uur na inname de pil opnieuw innemen. 
Als het middel met voedsel is ingenomen, dan bij braken binnen 3 uur na inname de pil opnieuw innemen. 
Bij aanwezigheid van restanten medicatie in het braaksel medicatie altijd opnieuw innemen.

Bij diarree is opnieuw innemen niet nodig en kan het gewone schema gecontinueerd worden. Indien iemand aanhoudende of waterdunne diarree heeft, of indien er sprake is van chronische darminfecties, is het raadzaam te overleggen met een hivbehandelaar.
 

 

Bij start van dagelijks PrEP, is iemand na 5 tot 7 dagen beschermd tegen hiv als het gaat om anale blootstelling. Als iemand direct beschermd wil zijn is het verstandig om te beginnen met twee pillen tegelijkertijd, volgens het schema van PrEP rondom seks. In dat geval is iemand al vanaf 2 uur na inname beschermd. Voor vaginale blootstelling geldt dat dagelijks PrEP tenminste 7 dagen van te voren moet zijn gestart, vanwege de minder snelle accumulatie van actieve metabolieten in de weefsels van de vrouwelijke genitale tractus. Dit geldt dus ook voor transmannen die seks hebben via hun vagina. Om veilig te stoppen is het advies om, na anale blootstelling tenminste 2 dagen door te gaan met PrEP. Na vaginale blootstelling is dat tenminste 7 dagen.
 

 

2 tabletten in 1 x, 24 tot 2 uur voor de mogelijke blootstelling aan hiv. Of 5 dagen dagelijks 1 tablet

Hoe starten transmannen met een vagina veilig met PrEP?
Vrouwen en transgenders met vaginaal contact starten 7 dgn van te voren met dagelijks 1 tablet

Hoe start je veilig door na onderbreking?
Wanneer bij intermitterend gebruik een dag geen TDF/ FTC meer genomen is dan 24 tot 2 uur voor de volgende mogelijke blootstelling weer 2 tabletten nemen gevolgd door 1 tablet 24 uur en 48 uur na de mogelijke blootstelling

Indien je wenst te stoppen met PrEP en je bent een man; blijf dan elke 24 uur een pil slikken tot minimaal 48 uur nadat je voor het laatst seks hebt gehad zonder condoom. 

Ben je een vrouw en wil je stoppen met PrEP; slik dan nog 7 dagen door na je laatste keer seks zonder condoom. Als je alleen anale seks hebt geldt de extra opstart- en afbouwtijd niet en kun je de schema’s van mannen gebruiken.

 

Privacy en anonimiteit

Bij PrEP-poli weten wij dat discretie en anonimiteit voor onze klanten heel belangrijk is. We plannen een eerste E-consult in waarin we je veel vragen. Deze vragen zijn met name gericht op je gezondheid zodat we weten of we je PrEP mogen voorschrijven en of dat daar nog aanvullend onderzoek of advies nodig is. 
Om de testen te verzenden vragen de minimaal vereiste gegevens als in: je naam, geboortedatum, geslacht je postadres (dit om het pakketje te kunnen verzenden) en je mailadres om je bestelling te bevestigen.

Je kunt er voor kiezen de uitslagen met je huisarts te delen, dit kunnen wij verzorgen. We sturen dan het hoogst noodzakelijk. We delen nooit gegevens zonder jouw toestemming. 

Het e-consult

Wil je PrEP regelen via de prep-poli dan maak je via boeking een afspraak in de agenda voor een econsult. De verpleegkundige belt je op de afgesproken tijd en neemt de door jouw ingevulde vragenlijst door.

Ja een econsult is nodig. Gebruik je al PrEP en wil je via de PrEP-poli de zorg laten verlopen dan is het van belang dat wij een medische anamnese met je doornemen en samen met jou kijken wat nodig is om je PrEP zorg via ons te laten verlopen.

Doorgaans kost een econsult tussen de 5-10 minuten. Tijdens het econsult stellen we jou vragen maar is er ook zeker gelegenheid ons te bevragen over de zorg die wij leveren.

Tijdens het econsult bespreken we hoe de PrEP-poli werkt en of deze werkwijze voor jou kan werken. Daarnaast hebben we het over jouw gezondheid en bespreken we de antwoorden die je hebt gegeven in de vragenlijst.

Uitslag

Je testcode vind je op het bovenste deel van je pakbon zie blauwe cirkel.
 

 

Je uitslag kan je inzien door in te loggen in ons uitslagenportaal.
Ook te vinden via www.soapoli-online.nl rechts bovenin via mijn uitslag zie afbeelding hier onder.
 

Vul je testcode, je geboortedatum en je geslacht in. Is je uitslag nog niet bekend dan kan je je mailadres achterlaten dan sturen we je een bericht op het moment dat er een uitslag voor je klaar staat.

Als je laboratorium uitslag aangeeft dat je een soa hebt dan ontvang je van ons in eenvoudige bewoordingen de uitslag van je test. Je uitslag bevat een duidelijke uitleg over de stappen die naar aanleiding van de uitslag moeten worden ondernomen. Een soa behandeling kan je via Soapoli-online laten uitvoeren, je kan er ook voor kiezen je laboratorium uitslag te downloaden en mee te nemen voor behandeling via je huisarts.

Dat kan zeker! Je kunt ons mailen zie contact

Je uitslag is binnen twee werkdagen na aankomst in ons lab in te zien via het uitslagenportaal.
Hieronder een overzicht van verwachte uitslagen:
 
Verzenddag (voor de postlichting) uitslag verwacht op*:
Maandag Woensdag
Dinsdag Donderdag
Woensdag Vrijdag
Donderdag Maandag
Vrijdag Dinsdag
Zaterdag (via brievenbus met medisch postlogo) woensdag
Zondag (via brievenbus met medisch postlogo) dinsdag

* vertraging door de postverwerking en zon- en feestdagen uitgezonderd

Houd er rekening mee dat als een test doorgetest moet worden dat het iets langer kan duren.

Surf naar het uitslagenportaal. Vul je code, geboortedatum en geslacht in, geef aan dat je geen robot bent en druk op inloggen/ activeren. Je komt nu in een scherm waar je je testcode en mailadres kan invoeren. De bevestiging dat je code goed is geactiveerd zie je meteen op je scherm.
 

Verzending en verpakking van de SOA-test

Bij Soapoli-online weten wij dat anonimiteit voor onze klanten heel belangrijk is. Wij streven er dan ook naar alles zo discreet mogelijk aan te bieden. De pakketjes worden in een blanco brievenbusbox verzonden. Er staat geen logo of bedrijfsnaam op, alleen jouw naam en adresgegevens.

zending voor de brievenbus      Brievenbusdoos Soapoli-online

Ja je kan je pakket laten bezorgen bij een PostNL afhaallocatie.
Let op: om je pakket te kunnen afhalen bij een afhaallocatie van PostNL vraagt de baliemedewerker om je legitimatie; de naam die je opgeeft bij het plaatsen van je order moet dan ook overeenkomen met de gegevens op je legitimatiebewijs. Je pakket moet binnen 7 dagen opgehaald worden anders retourneert Postnl je bestelling aan ons.

Wij beschikken over verkooppunten verdeeld over het land. Kijk voor de afhaalmogelijkheden klik voor een overzicht van onze winkels hier.

Zodra we je pakket hebben verzonden ontvang je een mail van ons met daarin de track and trace gegevens van je zending. Op werkdagen worden bestellingen tot 23.00 nog dezelfde dag verzonden. Heb je geen track and trace ontvangen controleer je spambox of neem contact op met onze klantenservice.

SOA en PrEP testen

Je ontvangt een uitgebreide afname instructie bij je test. Hier vind je een overzicht met video instructies.

Indien je ook chlamydia en/of gonorroe wacht dan met testen 2 weken na inname van de laatste antibiotica tablet (dit geldt niet de antibiotica voor een soa behandeling was dan wacht je doorgaans 6 weken). Bloedonderzoeken kunnen zonder wachttijd betrouwbaar worden gedaan.

Neem contact op met de klantenservice van Prep-poli zodat zij je kunnen adviseren.

Ja dat kan. Probeer de afname tussentijds koel te bewaren. Bij voorkeur in de koelkast.

Test niet eerder chlamydia dan 6 weken na het afronden van je behandeling. Eerder testen kan een vals positief resultaat geven.
Wanneer jij je prep testen kan afnemen nemen we met je door tijdens de intake, een positieve chlamydia test heeft hier geen invloed prep test uitslagen voor hiv en nierfunctie.

De test is een aantal maanden houdbaar. Op de testkit vind je de houdbaarheidsdatum. 

Alle genoemde prijzen zijn inclusief 21% btw.

Verzending naar het laboratorium

De barcode sticker moet op het buisje worden geplakt. Dit is essentieel om jouw uitslag aan jouw gegevens te koppelen. Ben je de barcode vergeten te plakken en zit je envelop al dicht? Knip dan voorzichtig de verpakking open, plak de barcode sticker op het buisje en plak de verpakking met tape dicht. Buisjes zonder barcode of met de barcode op de verpakking worden vernietigd dit om verwisseling van samples te voorkomen.

Wij adviseren je prep onderzoeken aan het begin van de week af te nemen en te verzenden, bij voorkeur van maandag tot woensdag.

Je kan je afnames het beste via een oranje brievenbus van postnl verzenden. Via een postzak van Postnl bij een supermarkt of postnl punt kan ook, let op laat je envelop niet scannen maar post deze in een postzak.


 

Is de buitentemperatuur 0 graden of lager dan adviseren we je de retourenvelop met daarin je afname niet te versturen via een brievenbus maar post deze in een postzak bij een servicebalie van PostNL (niet afgeven aan de balie om te laten scannen).

Je retourenvelop deponeer je in de postzak of brievenbus bij het Postnl servicepunt. 

Bijwerkingen en werkzaamheid prep

Er zijn verschillende stikschema's waarbij de ene sneller bescherming geeft dan de ander.

Dagelijks gebruik;
met dit schema slik je elke dag op hetzelfde tijdstip één PrEP-pil. Let op als je met dit slikschema start: na de eerste pil duurt het 7 dagen voordat je beschermd bent tegen hiv. 
Als je op de eerste dag 2 pillen tegelijk slikt, ben je na 2 uur al beschermd.

Incidenteel (intermitterend) gebruik; je neemt het alleen rondom dates.
Je slikt de pillen in een vast schema rondom de seks: je begint met 2 pillen die je tegelijk moet innemen, minstens 2 uur en maximaal 24 uur voordat je seks hebt. Vervolgens neem je elke 24 uur één pil in: doe dit steeds op hetzelfde tijdstip als waarop je de eerste 2 pillen nam. Ga hiermee door totdat je (minstens) 2 pillen ná de seks hebt ingenomen. Als je op meerdere dagen seks hebt, kan het dus gebeuren dat je langer door moet gaan met PrEP slikken.

Ben je de eerste 2 pillen vergeten te slikken? Of heb je de 2 pillen geslikt korter dan 2 uur voor de seks? Dan ben je niet beschermd tegen hiv. Gebruik een condoom.
Ben je na de seks 1 pil vergeten? Dan kun je de vergeten pil binnen 12 uur nog slikken.

Ben je 1 pil vergeten? Neem de de vergeten pil binnen 12 uur in.
Ben je 1 pil 12 uur of langer vergeten? Slik de pil dan niet meer. Slik de volgende dag weer de pil op de vaste tijd. Je bent dan nog beschermd tegen hiv.
Ben je meer pillen vergeten? Dan ben je niet meer beschermd tegen hiv. Gebruik dan altijd een condoom.

Prep is een betrouwbaar middel om een hiv infectie te voorkomen. Als je PrEP op tijd inneemt en het inname schema goed opvolgt, is de kans klein dat je hiv krijgt. Als je PrEP niet op tijd inneemt, is er onvoldoende medicatie in je lichaam om je goed te beschermen. Dan kun je toch hiv krijgen.

PrEP is veilig en geeft weinig bijwerkingen. Ons medische team begeleidt jouw PrEP-gebruik, met regelmatige controles op hiv, nierfunctie en als je dat wenst soa's.

Er is geen kwaliteits verschil in de SOA test van de GGD/Huisarts of die van de prep-poli, we gebruiken dezelfde laboratorium testen. Bij Soapoli-online hoef je geen gesprek als je dat niet wilt. De test bestel je via het internet en neem je thuis af en stuur je zelf naar ons laboratorium.

Wij werken voor het verkrijgen van een betrouwbare uitslag met een CCLK geaccrediteerd laboratoria die de afgenomen materialen onderzoekt. De betrouwbaarheid van de uitslagen is gelijk aan de betrouwbaarheid van de uitslagen die je zou ontvangen indien je zou testen via je huisarts of een GGD. Volg voor de hoogste betrouwbare uitslag de afname instructies nauwkeurig op.

Als je met het nemen van PrEP start is er een kans dat je last krijgt van hoofdpijn, duizeligheid misselijkheid, buikpijn en/of diarree. Dit kan een tijdje aanhouden. Neem je je PrEP medicatie in tijdens een maaltijd dan verklein je de kans op bijwerkingen. 

PrEP controles

Prep beschermt tegen hiv, maar niet tegen soa. Het is daarom aanbevolen om jezelf periodiek te laten testen op soa. Wil je meteen een advies volg dan de Soatestwijzer.

Prep-Poli volgt voor het voorschijven de PrEP Richtlijn. Om te starten met PrEP test je op hiv, nierfunctie en hepatitis C. Zijn deze uitslagen goed dan test je 4 weken na de start met PrEP wederom hiv, daarna test je 3 maandelijks hiv.
Ben je 50 jaar of ouder dan test je naast de periodieke hiv testen een keer per jaar je nierfunctie.
Naast de prep controles is het advies om jezelf regelmatig op soa te testen. De soa-testen kunnen worden gedaan via GGD, huisarts of via de prep-poli. De prep-poli verpleegkundige kan samen met je kijken welke soa onderzoeken geadviseerd worden in jouw situatie.
 

Het is niet mogelijk om via ons een prep recept te ontvangen zonder dat de geadviseerde testen zijn uitgevoerd door ons.

PrEP-poli is er voor jou

Regel jouw PrEP zorg online (met of zonder verwijzing)

 
Testuitslagen binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
PrEP-poli draagt bij in de strijd 'hiv naar 0' 
 
Lagere kosten door onze samenwerking met GGD en huisarts
 
Discretie gegarandeerd (verzending in blanco verpakking)
 
GEEN wachtlijst (bij de GGD staan er meer dan 2500 op de wachtlijst)

Wil je zo snel mogelijk starten met PrEP en daarom PrEP-medicatie kopen? Kies voor de professionele online zorg van PrEP-poli!

PrEP medicatie

Ons aanbod is inclusief uitschrijven van een recept.

> MEER INFORMATIE 
Verwijsbrief huisarts

Dien je factuur in bij je zorgverzekering. 

> ZO REGEL JE DAT
PrEP-poli is er voor jou

PrEP-poli is een initiatief van Soapoli-online. Wij hebben ruim 11 jaar ervaring in de online soa-zorg.

> BEZOEK SOAPOLI-ONLINE