Beste GGD'er, huisarts en andere zorgverleners,

Hartelijk welkom op onze PrEP-poli,

In de zomer van 2022 zijn we gestart met PrEP-poli. Aanleiding was het zien van de wachtlijst bij de GGD voor PrEP en het terughoren van onze klanten dat ze niet altijd geholpen kunnen worden door hun huisarts.

Op deze pagina vertellen wij u meer over ons aanbod. Wij vinden het belangrijk kennis te delen, elkaar te inspireren en samen te werken. We organiseren daarom ook webinars. Aanmelden is gratis: 

Stukje geschiedenis

November 2022
Stichting Hiv Monitoring stelt vast dat in ieder geval 48 personen in de periode 2019 – 2021 die een hiv-diagnose kregen PrEP hadden willen gebruiken. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk aanzienlijk hoger, aangezien van minder dan de helft van de personen die een hiv-diagnose kregen informatie beschikbaar is over hun intentie ten aanzien PrEP. Vier van de 48  mensen hebben hiv opgelopen terwijl ze op de wachtlijst stonden bij de GGD’en. 

PrEP is sinds 2016 verkrijgbaar op doktersrecept en wordt vanaf augustus 2019 ook via GGD'en aangeboden voor een beperkte groep mensen. Maar liefst 2.500 mensen op de wachtlijst voor PrEP. Er schijnt zelfs een wachtlijst voor de wachtlijst te zijn.

Soapoli-online draagt bij aan laagdrempelige PrEP zorg

Soapoli-online is 11 jaar geleden opgericht door twee GGD verpleegkundigen. Hun missie was en is nog steeds iedereen helpen die tussen wal en schip valt.

11 jaar geleden waren zij een van de eerste online aanbieders en de eerste aanbieder met een compleet test en hulpverlenings aanbod. Afgelopen jaren is daar veel in verandert en zijn er meer aanbieders gekomen.
Soaaids Nederland zag dit gebeuren en is de kwaliteit gaan toetsen waarop de Advieschat  is ontwikkeld. In deze Advieschat krijg je een op maat advies wat te testen door middel van het beantwoorden van vragen in een chatbot. Soapoli-online staat hier elk jaar opnieuw in. 

‘Toen wij begonnen, richtten wij ons op de doelgroep die tussen wal en schip valt: Iemand wil niet bij zijn huisarts testen en gaat daarom naar de GGD. De GGD hanteert strenge criteria waarop hij geweigerd word en kan vervolgens nergens betrouwbaar testen. Nu 11 jaar later zien we dit helaas weer gebeuren bij PrEPzorg,’ vertelt Klazien Visser.
De situatie die je nu ziet is dat iemand graag PrEP wil slikken. Gaat als eerste naar de GGD waar een wachtlijst is. De GGD verwijst hem naar zijn huisarts. Wat wij terug horen is dat de huisarts aan geeft de zorg niet kunnen leveren en verwijst iemand weer naar de GGD.

Vanuit de huisartsen zien we de noodkreet dat zij teveel op hun bordje krijgen. "Bovendien kiest een groot deel van de huisartsen ervoor om geen PrEP-zorg te verlenen, want dit valt niet onder de basishuisartsenzorg", aldus een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). "Het gaat verder dan alleen een recept uitschrijven, iemand moet ook goed begeleid worden. Het is echt een taak voor de GGD. De werkdruk onder huisartsen is al heel hoog en zij kunnen er geen extra taken bij hebben."  (RTL nieuws)

Integrale PrEP-zorg

Nu we een aantal maanden bezig zijn en veel klantcontacten hebben we gehad,  zien we dat we nog meer moeten aansluiten bij de klant dan dat we al deden. Om onze zorg laagdrempelig te maken, de klant te helpen met het voortzetten van het traject en de kosten te drukken, zijn we gaan samenwerken met de GGD en de huisarts. 



 

Hoe ziet de samenwerking met de GGD eruit

We werken nu met een aantal GGD'en samen en met hen hebben we de afspraak dat de klant zijn reguliere testen via de CSG regeling kan laten verlopen. De verplichte en aanvullende testen worden door PrEP-poli verzorgt:
  •  Hiv
  •  Nierfunctie (mits geïndiceerd)
  •  Hepatitis C  (mits geïndiceerd)
  •  
Voor deze overige testen kan de klant ook naar zijn huisarts gaan om een verwijsbrief te vragen. Zo kunnen we de kosten verder drukken. Hoeveel er wordt vergoed is afhankelijk van de zorgverzekering en de eigen bijdrage.

Hoe ziet de samenwerking met de huisarts eruit

Hoe ziet de samenwerking met de huisarts eruit:

U kunt een verwijsbrief aanmaken via Zorgdomein. Hij vindt ons onder:

Diagnostiek- laboratorium - Soapoli-online


Bij PrEP-poli bieden wij remote testing aan. Uw patiënt kan alle testen zelf thuis afnemen. We helpen op deze wijze jaarlijks zo'n 50.000 mensen aan zekerheid. We hebben veel ervaring in soa diagnostiek en PrEP zorg op afstand en kunnen U volledig ontzorgen.

Uniek is ons zeer ruime testaanbod passend bij de Landelijke PrEP zorg richtlijn : chlamydia, gonorroe, syfilis, hiv, nierfunctie hepatitis B en C. De afgenomen testen gaan naar ons ISO gecertificeerd lab waarna we binnen 1-3 werkdagen de uitslagen ontvangen. 

Onze aangesloten artsen controleren de amnese met de uitslagen en schrijven het recept voor. 

Wij koppelen U een eindrapportage terug.

PrEP-poli wordt oa vermeld op: 
 

Soaaids Nederland Man tot Man | PrEPNU

PrEP-poli wordt ondersteunt door: 

Dr John White - Medical director Preventx 
Dr Peter Leusink- huisarts / seksuoloog
Dr Jean Paul Posthuma - huisarts / voorschrijvend arts bij PrEP-poli

linked in PrEP-poli

PrEP-poli is er voor jou

Regel jouw PrEP zorg online (met of zonder verwijzing)

 
Testuitslagen binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
PrEP-poli draagt bij in de strijd 'hiv naar 0' 
 
Lagere kosten door onze samenwerking met GGD en huisarts
 
Discretie gegarandeerd (verzending in blanco verpakking)
 
GEEN wachtlijst (bij de GGD staan er meer dan 2500 op de wachtlijst)

Wil je zo snel mogelijk starten met PrEP en daarom PrEP-medicatie kopen? Kies voor de professionele online zorg van PrEP-poli!

PrEP medicatie

Ons aanbod is inclusief uitschrijven van een recept.

> MEER INFORMATIE 
Verwijsbrief huisarts

Dien je factuur in bij je zorgverzekering. 

> ZO REGEL JE DAT
PrEP-poli is er voor jou

PrEP-poli is een initiatief van Soapoli-online. Wij hebben ruim 11 jaar ervaring in de online soa-zorg.

> BEZOEK SOAPOLI-ONLINE